Vsem dekletom, ki jim tega nihče ni povedal

January 14, 2017

Zadnjič sem brskala po računalniku in naletela na mapico Break up, ki je nastala po razhodu z zadnjim fantom. Srce se mi je krčilo od bolečine, ko sem brala datoteko z naslovom Kaj sem se naučila.

V njej je pisalo, kako se bom naslednjič bolj trudila, da bo zveza funkcionirala, kako se bom spremenila in ne bom trmarila, ne bom obsedena z nadzorom in še posebej ne bom ljubosumna, kako bom naslednjič moškemu (ne pa sebi!) pustila več časa za prijatelje, takrat, ko bova skupaj, pa bom z vso glavo, srcem in telesom pri njem.

Še dolgo bi lahko naštevala, na koliko načinov sem SAMA SEBE krivila za konec zveze, končane na grd način, ki si ga nisem niti najmanj zaslužila, pa čeprav sem bila res velikokrat ljubosumna, pa nadzorniška, pa tečna, pa kar je še takega, »nepopolnega«.

Kljub temu sem brez pomisleka prevzela vso krivdo nase. Za vse sem bila kriva jaz, ker se nisem dovolj trudila. In zato bom naslednjič boljša. Bolj razumevajoča. Bolj uvidevna. Manj ljubosumna. Več se bom ukvarjala z moškim. Delala bom, trdo bom delala, da bo uspelo.

Ko sem brala, sem tako močno čutila neznansko bolečino dekleta, ki je pisalo ta seznam. Čutila sem njeno strto srce, čutila njeno nemoč, čutila trda, mrzla tla, s katerih je njena duša kričala Na pomoč. Vendar potem ... Potem se je vsa ta stara bolečina nekega dekleta spremenila v ogorčenje ženske, ki zdaj to bere, dve leti kasneje.

Zato naj gre spodnje pismo dekletu, ki sem nekoč bila, dekletu, ki je bilo le senca sebe. Naj gre v svet vsem mladim ženskam, ki se borijo in se krivijo za čisto vse, kar je narobe v zvezi. Naj gre vsem dekletom, ki še nimajo teh težav, pa vendar jim nihče nikoli ni povedal, da res niso krive za vse.

Kdo ve, morda bom to pismo nekoč lahko predala svoji hčerki kot eno najpomembnejših sporočil, ki jih ženska sploh lahko prejme. Morda :)

 

Draga mlada dama,

nehaj že. NEHAJ se ves čas truditi za pozornost. NEHAJ garati, da bi bila nekomu všeč. NEHAJ se prilagajati, da bi te nekdo vzljubil.

Kajti, ljuba moja, noben trud, nobeno delo ti ne bo prineslo ljubezni – če je ni v tebi.

Zato nehaj tako obsedeno in brezglavo zasledovati ta občutek, ki si ga tako želiš.

Ustavi se. Samo ustavi se.

Poglej vase in začuti, da si ljubljena. Takšna, kot si. SAMO ZATO, KER SI. Ker obstajaš, si vredna ljubezni. Pika. Konec. Amen.

Kdor koli od tebe zahteva, da mu kuhaš kavo ali likaš srajce, ker te bo le tako lahko ljubil, te v resnici ne bo NIKOLI ljubil, pa čeprav bi mu kuhala kavo, boljšo od italijanske, in mu vsak dan natančno zlikala 1000 srajc. Ne bo te ljubil, pa ne zato, ker nisi vredna ljubezni, temveč zato ker v njem NI ljubezni. In dokler je ne bo, te ne bo mogel ljubiti.

Ti, draga moja princeska, pa ne moreš nič. Tako kot ne moreš prižgati sveče brez stenja, pa čeprav imaš najboljši vžigalnik na svetu, tako ne moreš prižgati ljubezni, ki je ni.

Žal mi je, ampak nič ne moreš. Ta tvoj fant je odgovoren zase in šele ko bo sam pripravljen, bo začel v sebi iskati ljubezen, ki jo bo nekoč dal ženski. Ne moreš ga prisiliti, to ni ne tvoja pravica ne tvoja dolžnost.

Vem, da se sliši grozno, sploh ker praviš, da ga imaš tako zelo rada, da nočeš in ne znaš živeti brez njega. Ampak to boš preprosto morala sprejeti.

Veš, nekaj pa vendarle lahko narediš. Ustavi se, res se ustavi, takoj zdaj.

Prisluhni sebi. Poglej vase. Začuti vse, kar si. In nato VZLJUBI VSE TO. Tako globoko in strastno se zaljubi vase, da ne boš nikdar več pomislila, da si kriva ti in da bi morala narediti še čisto malo več, še čisto malo drugače.

Tako noro se zaljubi vase, da boš naslednjič, ko boš stala pred fantom, lahko rekla:

To sem jaz. Lahko me sprejmeš in ljubiš tako, kot sem – ali pa me zavrneš. V vsakem primeru bom ostala trdna, ker vem, kdo sem, in vem, da sem ljubljena.

Vem, da sem nekoga že obrnila in obsedla, da sem nekoga že prevzela z vsem, kar sem.

Nekoga najpomembnejšega:

SEBE SAMO.

Tako preprosto je to, najdražja moja, a tako čudežno. Če je ljubezen do sebe edina stvar, ki se je boš v življenju naučila, je to več kot samo dovolj. To je vse, kar potrebuješ.

 

Rada te imam, samo zato ker si,

Sabina

Te je branje navdihnilo? Preberi še roman Hotel Lavanda ali pa preveri, kaj pripravljam --> pojdi na www.sabina-strubelj.com in vpiši svoj e-naslov za BREZPLAČNI ODLOMEK romana, ki še nastaja!

Please reload

Izpostavljeno

Mir – se ga še spomniš?

March 14, 2020

1/5
Please reload

Zadnje objave
Please reload

Arhiv
Please reload

Please reload