ZGODBA: »Jaz samo čistim«

October 25, 2016

 

Zgodba čistilke, Ljubljana

 

Jaz samo čistim. Vsak dan samo čistim. Najprej stranišča, ker so najbolj umazana – in ker rada najprej opravim tisto, kar mi je najmanj pri srcu. Tudi pri kosilu vedno najprej pojem solato, ker je ne maram. Ampak kar se mora, se mora, kajne?

 

Točno to delam, kar se mora. Počistim stranišča, potem izpraznim koše za odpadke, na koncu, tik preden se odpravim domov, pa pomijem po tleh. Rada pomivam po tleh, sprošča me. Brišem packo za packo, in z vsako packo, ki izgine, izgine del moje preteklosti. Del mene, ki bi ga rada pozabila.

 

Včasih drgnem malo bolj, ker obstajajo deli, ki se me bolj trdovratno držijo kot drugi. Takrat postanem odločna. Spravila jih bom proč, pa če je to zadnje, kar naredim! In mi uspe, vedno mi uspe.

 

Ko grem iz službe domov, se počutim tako čisto. A naslednji dan, ko se vrnem in zagledam nove madeže, me stisne pri srcu. Spet so tu! Ne gredo stran! In potem grem in spet drgnem. Vsak dan znova. Madeži izginejo in ko že mislim, da sem rešena, se spet vrnejo.

 

Dan je enak dnevu, in jaz res samo čistim. Enako sem povedala policistu, ki me je zasliševal, kaj vem o izginotju tiste mlade, lepe tajnice, ki se je vedno tako nadležno smehljala, kot da je na svetu samo sonce, sonce in nič drugega kot sonce.

 

Ni tako! Je jasno?!

 

Ni sonca, črni oblaki so, in jaz jih moram vsak dan drgniti s teh tal, po katerih hodite tako brezskrbno, tako brezbrižno. Sploh ne veste, kaj je življenje. Sploh se vam ne sanja, kako hudo je lahko, ko vsak dan stopate po mokrem hodniku in za seboj puščate blatne odtise.

 

Ampak jaz samo čistim, to sem mu povedala, brkatemu radovednežu v uniformi. Čistim, vsak dan samo čistim. Kaj je bilo v veliki črni vreči za smeti, ki sem jo nekega večera vlekla po stopnicah navzdol in katere udarci so zamolklo odmevali po prazni stavbi, to se ga pa prav nič ne tiče.

 

Samo čistim, vse, kar je potrebno čiščenja.

Please reload

Izpostavljeno

Mir – se ga še spomniš?

March 14, 2020

1/5
Please reload

Zadnje objave
Please reload

Arhiv
Please reload